Gängkrigen kan bekämpas med samarbete mellan polis och militär

17/10, 2017 kl. 13:53

Antalet utanförskapsområden blir allt fler i Sverige. I dessa områden upplever polisen allt större problem med att upprätthålla lag och ordning. För att avlasta polisen, som är hårt ansatt i dagsläget, föreslår de moderata riksdagsledamöterna Mikael Cederbratt (tjänstledig kommissarie) och Lars Beckman därför i en motion till Sveriges Riksdag att militären ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter.

  • Lars Beckman
  • Mikael Cederbratt

Södra Rosengård, Tensta, Rinkeby, Biskopsgården, Tjärna ängar – listan över antalet utanförskapsområden i Sverige kan göras lång. Även i Gävleborg finns det områden där otryggheten brett ut sig. Dessa områden utmärks av hög arbetslöshet, högt bidragsberoende och framför allt: hög brottslighet. Under lång tid har kriminaliteten vunnit mark och rättsväsendet trätt tillbaka. De som får betala priset för denna utveckling är givetvis främst invånarna som bor i dessa områden.
- Många av dem som bor i sådana här områden upplever i princip att ett inbördeskrig pågår, säger Lars Beckman
Uppgiften att stoppa den här utvecklingen ligger primärt på polisen.
- Polisen befinner sig just nu i en krävande omorganisation som utsätter myndigheten för stora påfrestningar, säger Mikael Cederbratt. Missnöjet bland de anställda är stort och historiskt många har valt att sluta till följd av deras ansträngda arbetssituation.
Myndigheten går på knäna samtidigt som kriminaliteten breder ut sig och situationen är ohållbar.
- För att avlasta polisen och stoppa kriminalitetens utbredning föreslår vi därför att militären under polisens ledning ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter, säger Lars Beckman. Exempel på uppgifter för militär personal skulle kunna vara bevakning och upprätthållande av allmän ordning.
Både militärpoliser och FN-utbildad militär är tränade för liknande uppgifter, i och för sig under andra omständigheter och arbetsförhållanden.
- Men med kompletterande polisiärutbildning skulle de även vara lämpade för liknande civila uppgifter i Sverige, säger Mikael Cederbratt. Det är dock viktigt att understryka att det alltid är polisen som ska leda verksamheten.
Vårt grannland Danmark har valt att låta polis och militär ha ett liknande samarbete.
- I september i år kommer de första av flera danska militärer att genomgå en kortare polisiär utbildning med inriktning på i första hand gränskontroll och bevakningsuppdrag, säger Mikael Cederbratt. Allt för att avlasta polisen, som är hårt belastad av gängkriminaliteten i Danmark.
Slutligen vill förslagsställarna poängtera att detta förslag inte är ett alternativ till att Sverige behöver fler poliser, vilket är ett obestridbart faktum.
- Sverige behöver fler poliser och Sveriges poliser behöver högre löner och bättre arbetsvillkor, säger Lars Beckman. Men i vissa exceptionella situationer behöver polisen hjälp och stöd från andra krafter i samhället.
– Och det är bråttom, det här stödet behövs så snart som möjligt, alla samhällets resurser behöver mobiliseras för att bekämpa den växande kriminaliteten, avslutar Mikael Cederbratt.

Mikael Cederbratt, riksdagsledamot (M), tjänstledig kommissarie
Lars Beckman, riksdagsledamot (M)

Denna artikel är publicerad på Svensk Politik via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Lars Beckman

Lars Beckman

Lars Beckman, riksdagsman (m)

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2009-12-13

Lars Beckman är invald i riksdagen för Moderaterna i Gävleborg.
Den som vill följa Lars Beckmans blogg kan också prenumerera på inläggen så bli... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

(För att undvika "spam" ber vi dig besvara denna fråga.)

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Nyhetsbrev

Facebook

Senaste nytt

Hjälp

Stäng