Vem representerar Sveriges muslimska väljare?

Omar Mustafa-affären blev en av de stora händelserna i svensk politik under 2013. Efter en uppslitande strid inom Socialdemokraterna lämnade Mustafa både sin plats i partistyrelsen och i partiet. Samtidigt sitter Abdirizak Waberi, Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska förbundet, kvar i riksdagen som representant för Moderaterna.

Bakom de medialt uppmärksammade debatterna om islamofobi och islamism vilar den minst lika viktiga frågan om representativitet. Vem representerar egentligen de muslimska väljarna i Sverige? Behövs det någon som gör det?

I rapporten "Vem representerar Sveriges muslimska väljare?" diskuterar Ivar Arpi hur frågor om representativitet hanteras i svensk politik. Arpi kritiserar det identitetspolitiska tänkande som är vanligt förekommande och argumenterar för att representation i en demokrati bör handla om politiska åsikter och målsättningar, inte om grupper och erfarenheter. En central slutsats av rapporten är att partierna bör vara återhållsamma med att ge legitimitet åt religiösa organisationer som säger sig representera större grupper än de har mandat för.

Medverkande:

Ivar Arpi, rapportförfattare och skribent
Tommy Möller, professor i statsvetenskap Stockholms universitet
Kent Persson, partisekreterare Moderaterna
Bosse Ringholm, f d finansminister

Henrik Nyquist

Henrik Nyquist

Medlem sedan 2010-04-21

Nättidningen om Politik - för alla - av alla med intresse för Politik.

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat detta videoklipp, du kan bli den första!

(För att undvika "spam" ber vi dig besvara denna fråga.)

Publicera
Mer läsning
Vad vill du läsa?
Nyhetsbrev
Facebook
Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer