Vindkraftverket Oskar, som stått i Gävle hamn sedan 1997, togs under våren 2013 ned i och med hamnens expansion. Nu vill Samkraft stödja CFL som driver en yrkeshögskoleutbildning till vindkraftstekniker, genom att ställa upp vindkraftverket nära utbildningen. Samkraft sitter i utbildningens ledningsgrupp, och samarbetet innebär att studenterna på utbildningen får ett vindkraftverk att genomföra praktiska utbildningsmoment på i sin direkta närhet samtidigt som Samkraft får hjälp med service.  
– Om Oskar blir uppfört vore det oerhört positivt för utbildningens legitimitet och styrka, berättar Stefan Wiik, utbildningsansvarig för vindkraftsteknikerutbildningen på CFL. Att ge studenterna ett chans att utföra delar av den skolförlagda utbildningen i ett riktigt vindkraftsverk på plats skulle stärka deras kompetens märkbart. Det skulle förbereda dem än bättre inför deras LIA - Lärande I Arbete, de utbildningsmoment som är förlagda direkt ute i arbetslivet, och dessutom göra dem än mer redo för arbetsmarknaden.
 
Området för den planerade vindkraftsparken ligger på industrimark nära hamnområdet på Duvön öster om Lervik vid Sandarne i Söderhamns kommun, cirka sex kilometer söder om Söderhamn. Vindkraftsverket beräknas producera omkring 650 tusen kilowattimmar per år, vilket motsvarar hushållsel till ungefär 130 hushåll. 
– Oskar har fortfarande uppskattningsvis tio års drifttid kvar, berättar Mikael Johanssson, vd på Samkraft. Vi kan fortfarande dra mycket nytta av det och inte bara för de kilowattimmar som det kan producera utan även som ett övningsverk för våra framtida vindkraftstekniker.
 
För mer information, kontakta: 
Mikael Johansson, vd
e-post: mikael.johansson@samkraft.se
tel: 0702-618451

_______

Samkraft AB grundar sig på ett samarbete mellan 13 energibolag i Gästrikland, Hälsingland, Uppland, Västmanland och Södermanland. De driver idag tio vindkraftverk i egen regi för produktion av förnybar el. Samkraft jobbar efter devisen att de tänker på morgondagens energibehov - idag.