Är strävan efter ekonomisk tillväxt något negativt eller positivt för ett samhälle? Åtminstone tre av de fyra vänsterpartierna som har möjlighet att ta sig in riksdagen i höst har en negativ inställning till samhällets strävan efter ekonomisk tillväxt. Denna strävan anses inte vara förenlig med hållbar miljön och den gynnar främst män.

Kruxet med ett sådant resonemang är att man bortser från att det är just ekonomiskt tillväxt, skapandet av ett överflöd, som har gjort att fattigdomen i världen har kunnat pressas tillbaka, barnadödligheten minskar, utbildningsnivån stiger och kvinnor har kunnat frigöra sig från traditionella maktnormer.

Vad det gäller kvinnors frigörelse är det bara att titta på de länder som inte utvecklas ekonomiskt. Är det där som jämställdheten mellan kvinnor och män gör sina framsteg? Eller varför inte titta på vårt eget lands historia? Parallellt med att Sverige har blivit ett allt rikare land har jämställdheten ökat. Därför vi har haft råd att bygga ut ett välfärdssamhälle, som framför allt har gjort att kvinnor har kunnat skaffa sig en egen försörjning genom att komma ut på arbetsmarknaden på samma sätt som männen. Tillväxt har minst lika mycket gynnat kvinnor och barn som det har gynnat män.

Samtidigt är det riktigt att ekonomisk tillväxt som den ser ut idag inte är miljömässigt hållbar. Det är dock inte ekonomisk tillväxt som sådan som är problemet utan förutsättningar för den.

I dag bygger den ekonomiska tillväxten på ett i huvudsak linjär process – det vill säga varor produceras, konsumeras och kasseras. Ekonomin tar ständigt nya råvaror i anspråk för att hjulen ska snurra. Det är inte hållbart i längden.

För att vi ska kunna ha ekonomiskt tillväxt utan att utarma miljön behöver ekonomin bli cirkulär där allt som konsumeras ständigt återvinns i ett kretslopp. För att få till en cirkulär ekonomi behövs en rad saker ändras inom dagens produktion av varor och tjänster. Alla miljöfarliga ämnen i varor och tjänster måste bort. Produkter behöver designas så att de materialmässigt går att ta isär i sina beståndsdelar så att allt material kan var för sig återanvändas, återvinnas eller energiutvinnas istället för att kasseras. All produktion och transporter behöver på sikt drivas med enbart förnyelsebar energi. För att bättre hushålla med befintliga resurser behöver marknaden bli mer anpassad för att sälja funktioner än enbart produkter. Det innebär att man i större utsträckning delar, hyr eller leasar produktionsmedel snarare än att äga dem själva, och på samma sätt hyr eller leasar ut produkterna till sina kunder snarare än att sälja dem.

En omställning till en cirkulär ekonomi kommer ta sin tid och kommer kosta en hel del. Det förutsätter att vi har fortsatt ekonomiskt tillväxt så vi har resurser för att investera i framtiden.

Strävan efter tillväxt är inte problemet i samhället utan verktyget för att komma tillrätta med orättvisor och att ställa om till en miljömässigt hållbar framtid. De som tror att ekonomisk tillväxt står i motsatsförhållande till ett jämställt och miljövänligt samhälle har inte svaret på hur vi ska få resurser till att utveckla Sverige till ett ännu bättre land.