Nu ska man dock komma ihåg att det är offentliga arbetsgivare som har problem med hög sjukfrånvaro och inte privata små företag. Men jag gillar retoriken, dvs. att det numera finns en koppling mellan företagens konkurrenskraft och kostnadsläge även i s’ sinnevärld.
Just därför blir det så svårt att förstå varför s samtidigt vill införa en kostnadschock på 25 miljarder på det svenska näringslivet. Man vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år vilket skulle innebära höjd skatt med ca 16 miljarder för privata och offentliga arbetsgivare. Man vill även fördubbla restaurangmomsen och man vill införa en kilometerskatt på tung trafik. Då har vi inte ens börjat räkna på hur dyr elen skulle bli med s’ energipolitik, eftersom vi vet att det skulle leda till kraftigt ökade energikostnader om man tog bort energi ur systemet. Sammanlagt har de tre röd-gröna partierna föreslagit skattehöjningar på ca 80 miljarder om man lägger ihop oppositionens olika budgetalternativ.
S-ledarens flirt med näringslivet om en kostnadssänkning på 1.5 miljarder äts alltså med råge upp av deras skattehöjningar på 25 miljarder, alltså 16 gånger mer.
Vi kan se att jobbtillfällena kommer till i Sverige, men tyvärr inte lika över hela landet. I allianstyrda Uppsala har man lägst arbetslöshet med ett gott näringslivsklimat medan man i s-styrda Gävle och Gästrikland ligger högst på statistiken över arbetslösheten. Den lokala politiken spelar alltså stor roll för hur den lokala arbetsmarknaden fungerar. Tänk om s-ledaren lade till i sina programförklaringar att s på allvar måste börja engagera sig även när det gäller det lokala företagsklimatet.
Tänk om vi skulle få höra att s-styrda kommuner ska upphandla mera och sluta konkurrera med privata företag? Vad är det vi istället hör? S-styrda kommuner ska få säga nej till friskolor och privata alternativ. Vissa företag ska inte få gå med vinst. Betyder det att läkemedelsföretag inte ska få gå med vinst? Att Gefleortens, som levererar mjölk till skolor, inte heller ska få gå med vinst? Var ska s dra gränsen? Ska privata företag få utföra plogning till kommunerna eller ska de företagen också förbjudas gå med vinst? Vilket socialistiskt samhälle vill den nya s-ledaren ha? Är det Nordkorea eller Kuba som är förebilden?
Det kommer onekligen att bli en spännande politisk höst nu när Riksdagen öppnar!

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) Gävleborg