Men de skarpa förslag som ligger på bordet inför vårpropositionen leder i fel riktning. Att göra det dyrare att anställa ungdomar när vi samtidigt ser en hög ungdomsarbetslöshet är ett tydligt exempel.

Färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) på beställning av Svenskt Näringsliv visar att ungdomsarbetslösheten i Gävleborgs län uppgår till 28 procent. Det motsvarar 5 000 ungdomar. Det är sant att cirka hälften av dessa är heltidsstuderande, men siffrorna är likväl alarmerande.

Fullt utbyggt kan arbetsgivaravgifterna för unga höjas med hela 19 miljarder kronor fram till 2016. Flera expertinstanser pekar på negativa jobbeffekter. Konjunkturinstitutet räknar med högre arbetslöshet. Handelns utredningsinstitut varnar för kraftigt högre ungdomsarbetslöshet. Regeringens eget finansdepartement menar att tillväxt och sysselsättning kommer att dämpas.

Regeringen tänker sig dessutom att bryta praxis i budgetprocessen och lägga in skattehöjningar i miljardklassen mitt under pågående budgetår. Det väcker frågor om legalitet- och förutsägbarhetsprinciper. Företag är beroende av att kunna planera sin verksamhet.

Företagen är jobbmotorn i Sverige. Om företagsamma människor får goda förutsättningar att tillåtas verka och utveckla sina verksamheter kan vi få fler ungdomsjobb och möta framtidens arbetsmarknad. Det kräver en offensiv jobbpolitik, inte oförutsägbara skattechocker mot företag och ungdomsjobb.

Lotta Pettersson
Regionchef Svenskt Näringsliv

Edward Hamilton
Arbetsmarknadsenheten Svenskt Näringsliv