Partnerskap Bergslagsbanan stöttar näringslivets skrivelse till Näringsdepartementet
7/5, 2010 kl. 11:50Vinterns snökaos fick kostsamma konsekvenser för Bergslagens näringsliv och återigen påvisades behovet av ett robust järnvägssystem med alternativa vägar genom Bergslagen. I april skickade flera av Bergslagens storföretag en gemensam skrivelse till Näringsdepartementet och Trafikverket angående de stegrande behoven av satsningar på järnväg.
Bergslagsbanan är ett nationellt godsstråk som knyter samman två av Sveriges största hamnar, Göteborg och Gävle, samtidigt som den servar ett näringsliv i världsklass. Industrierna i Bergslagen expanderar och den positiva utvecklingen gör att efterfrågan på hållbara järnvägstransporter hela tiden ökar. När det sker händelser som det snökaos vi bevittnade i vintras krävs det alternativa vägar med god kapacitet som till exempel en väl fungerande transportväg väster om Vänern.
– Den nuvarande kapaciteten på järnvägen är hårt utnyttjad och konsekvenserna blir stora för företagen om omloppstiderna på transporterna inte kan hållas. Med tanke på att vart fjärde godståg på resan genom Sverige idag passerar Borlänge återfinns en av landets absolut mest belastade enkelspårssträckor, Falun-Borlänge, på Bergslagsbanan, säger Per Johansson, Kommunalråd (S) Gävle.
Näringslivets skrivelse till Näringsdepartementet och Trafikverket bifogas.
För ytterligare information
Per Johansson, Kommunalråd (S) Gävle, per.johansson@gavle.se, 076-100 62 75.
Fredrik Svanbom, VD Gävle Hamn, fredrik.svanbom@gavle.se, 026-17 88 61.
Nils Persson, ordförande Partnerskap Bergslagsbanan, kommunstyrelsens ordförande Borlänge, nils.persson@borlange.se, 0243-74552, 070-3767898.
Erik Bransell, projektledare Partnerskap Bergslagsbanan, erik.bransell@falunborlangeregionen.se, 0243-73411, 070-229 16 88.
Om Bergslagsbanan och Partnerskap Bergslagsbanan
Bergslagsbanan är den 478 km långa järnvägen som sträcker sig från Gävle via Falun/Borlänge till Kil respektive Frövi. I anslutning till Bergslagsbanan finns företag som exempelvis Korsnäs, Ericsson, Sandvik, Ovako, Stora Enso, SSAB, ABB, Spendrups och Wasabröd. Flera företag i Bergslagen är ledande inom sina respektive branscher - inte bara på nationell eller europeisk nivå utan även globalt. Många företag i Bergslagen är beroende av god standard på Bergslagsbanan för sina godstransporter, men även för sin arbetskraftsförsörjning.
Partnerskap Bergslagsbanan är ett samarbetsprojekt bestående av 14 kommuner som finns i anslutning till Bergslagsbanan. Kommunerna som ingår i partnerskapet är Borlänge, Falun, Filipstad, Forshaga, Gävle, Hofors, Hällefors, Karlstad, Kil, Lindesberg, Ljusnarsberg, Ludvika, Sandviken och Smedjebacken. Partnerskapet har för perioden 2010-2012 erhållit stöd från Region Gävleborg, Region Dalarna, Region Värmland, Regionförbundet Örebro och Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Denna artikel är publicerad på Svensk Politik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!