Lars Ohly själv: "Sex timmars arbetsdag är en dyr reform
9/5, 2010 kl. 19:45Vänsterpartiets kongress beslöt att kravet om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön ska med i valplattformen. Men Lars Ohly tänker inte ta strid för reformen i ett eventuellt regeringssamarbete.
Partiledaren själv tonar dock ner kravet och säger till Svensk Politik att han är medveten om att det är en dyr reform som ska ses långsiktigt.
– Det handlar om att vi först måste få fler jobb - först därefter kan vi börja dela på arbetstiden.
Lars Ohly vill dock inte uttala sig om han med långsiktigt menar en mandatperiod eller ännu längre.
Vänsterpartiet har haft kravet på sex timmars arbetsdag på agendan länge. I slutet av det förra socialdemokratiska regeringsinnehavet fick partiet igenom att låta Arbetslivsinstitutet utvärdera sex timmars arbetsdag.
Det föll om intet när Alliansregeringen lite senare lade ner institutet.
– Det hade varit mycket intressant att se vad sex timmar gör för effektiviteten på ett företag, men även för sjukskrivningar och jämställdhet, menar Lars Ohly.
En annan anledning till att han inte tänker stånga ihjäl sig i det rödgröna samarbetet för V-kongressens sextimmarskrav är att det helt enkelt inte finns någon opinionen.
– Det finns ingen opinion för en arbetstidsförkortning idag. Det beror främst på att de olika facken under den här mandatperioden har fått koncentrera sig på andra saker – som att försvara arbetsrätten och frågor som rör till exempel bemanningsföretag till exempel, menar Lars Ohly.
Vänsterpartiets kongress avslutades på söndagen med att Mona Sahlin och språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand kom på besök och underströk kongressens paroll: "Håll ihop".
Denna artikel är publicerad på Svensk Politik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!