Det är i dag – även i vårt land – inte ovanligt – utan snarare allt mer förekommande, att ”andliga” ledare försvarar förtryck – inte minst mot kvinnor/flickor – med förklaringen att deras tusenåriga urkunder säger si eller så om hur du skall leva ditt liv, liksom att kvinnor är underordnade männen etc. Tyvärr finner vi i dag alltför ofta politiker och tidningsredaktioner på mörkmännens sida.

Mot dessa påståenden, måste vi, om vi är demokrater och motståndare till auktoritära rörelser, reagera kraftfullt. Jag är erbarmligt trött på att höra (kristna, muslimer, judar etc) hävda att så säger Bibeln, Koranen, Torahn etc och därför måste människorna leva och vara på ett visst sätt.

Ja även klä sig, äta och uppträda som dessa urkunder säger. Därför måste kvinnan underordna sig mannen och alltid vara honom till lags. Därför skall flickor enligt dessa fundamentalister inte få utvecklas som sina svenska medsystrar. Inte bada, gymnastisera, leka, skratta och dansa, deltaga i sexualundervisning etc med sina jämnåriga pojkvänner och därmed få ett självständigt, naturligt förhållningssätt till män. Även här sviker politiker och tidningsredaktioner upplysningstidens förkämpar.

De dogmatiska och fundamentalistiska krav som många av dessa religionssamfunds präster, imamer, rabbiner etc har på medborgarna är ju inget annat än ett kvardröjande inom ramar som fria och sunda människor sprängde för hundratals år sedan. Vi måste våga erkänna att i stater där den politiska och religiösa makten samordnats är det andliga förtrycket större än i sekulariserade och demokratiska stater, och religionen blir alltid en hämsko på den personliga utvecklingen. I sådana stater har kvinnorna en avsevärt sämre ställning än i den sekulariserade staten. Ja hon är en andra klassens medborgare.

Vi måste göra klart för våra invandrares religiösa ledare att i ett demokratiskt samhälle väljer varje medborgare själv om den vill ansluta sig till någon religionsuppfattning eller ej. Vi får sålunda inte passivt åse hur religioner fortsätter att förtrycka människor som vandrar in i vårt land. Varje människa må ha en personlig tro, men den skall vara hennes och inte påtvingad genom hot och skrämsel.
Men även här sviker politiker och tidningsredaktioner sin grundläggande uppgift.
De urkunder som religionernas andliga ledare åberopar som rättesnöre för människors sätt att leva, måste och skall ifrågasättas i ett demokratiskt samhälle. Religionsfrihet får inte innebära frihet från kritik och rättighet att förtrycka. Vi måste värna om att barn och ungdom trots religionen får en utveckling som inte hämmar dem utan gör dem till fria och självständiga medborgare – detta gäller inte minst flickor bl a i religiösa friskolor. I Sverige fortgår förtrycket mot invandrarkvinnor/flickor med politikernas och tidningsredaktionernas goda minne.

Religiösa friskolor bör givetvis förbjudas om vi fortfarande tror på upplysningstidens ideal. Det som i dag förekommer på religiösa friskolor är inget annat än barnmisshandel och hjärntvätt. De politiker som accepterar detta är medskyldiga till denna misshandel.

Att hålla fast vid tusenåriga urkunder begränsar individen och hämmar utvecklingen. Människans uppgift är att spränga ramar, bryta tabun och finna nya vägar. Annars stagnerar både samhället och vi som människor.
Med dagens tolerans mot religioner och primitiva kulturer fjärmar vi oss alltmer från upplysningstidens ideal.

Olle Ljungbeck, Gävle