Från och med hösten 2011 trädde en ny läroplan, Lgr11, i kraft. I denna betonas utvecklandet av kunskaper i idrottsämnets olika delar jämfört med den tidigare kursplanen. När läraren bedömer elevernas kunskaper i ämnet idrott och hälsa ska dessa bedömningar utgå från kunskapskraven i kursplanen. Kunskapskraven anger kunskapsnivån för godtagbara kunskaper och för de olika betygsstegen. Läroplanen beskriver hur lärare ska arbeta utifrån en väl strukturerad bedömningsprocess där målen för undervisningen är mycket tydligt kopplade till kunskapskraven.

I Skolförordningen anges att kunskapskraven i årskurs 3 och 6 utgör den lägsta godtagbara kunskapsnivån för en elev vid slutet av årskursen. I läroplanen heter det att läraren allsidigt utifrån kursplanernas krav ska utvärdera varje elevs kunskapsutveckling med både muntligt och skriftligt redovisning till eleven och hemmen. Läraren ska fortlöpande informera rektorn om individens kunskapsnivå i ämnet Idrott och Hälsa.

Bedömningsprocessen går ut på att läraren söker information om var eleven befinner sig i förhållande till kunskapskraven och där gör bedömningen på hur eleven ska komma vidare i sitt lärande. När Skolinspektionen 2012 utvärderade slumpmässigt utvalda skolor i hela landet visar resultatet att lärarnas bedömningar av elevernas kunskapsutveckling i ämnet idrott och hälsa behöver utvecklas i något avseende på mer än hälften av skolornaskolor.

Har du klart för dej vad som krävs på din skola för att få ett bra betyg i idrott?

HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se

http://www.webcoach.se

http://www.niclascarlson.se

I en serie på 12 artiklar om ämnet idrott och hälsa i skolan uppmärksammar Hälsa Sverige Skolinspektionens ämnesgranskning i en kvalitetsrapport genom kiroprakator Niclas Carlson.

"Skolinspektionen gjorde 2012 ett slumpmässigt urval av kommunala och fristående skolor i hela landet för en utvärdering av ämnet idrott och hälsa i årskurs 4-6. Skolinspektionens uppdrag är att granska kvaliteten i sådan utbildning och pedagogisk verksamhet som står under myndighetens tillsyn. Från och med hösten 2011 trädde en ny läroplan, Lgr11, i kraft. I denna betonas utvecklandet av kunskaper i ämnet olika delar ytterligare jämfört med den tidigare kursplanen. I vilken mån undervisningen i idrott och hälsa kan erbjuda alla elever en likvärdig utbildning, som utgår från skollag, läroplan och kursplanen för årskurserna 4-6, är den centrala frågan i denna ämnesgranskning. Totalt ingick 28 kommunala grundskolor och 8 fristående skolor i granskningen".

SKOLINSPEKTIONENS RAPPORT 2012:5
Läs hela rapporten
http://www.skolinspektionen.se/Documents/publikationssok/granskningsrapporter/kvalitetsgranskningar/2012/idrott/kvalgr-idr-slutrapport.pdf

Flera artiklar i Hälsa Sverige ur Skolinspektionens rapport 2012:5

Oklara kunskapskrav i ämnet idrott och hälsa
http://www.svenskpress.se/articles/view/oklara-kunskapskrav-i-amnet-idrott-och-halsa

En av fyra skolor har för lite idrott och hälsa på schemat
http://svenskpress.se/articles/view/en-av-fyra-skolor-har-for-lite-idrott-och-halsa-pa-schemat

Kunskapsområdet rörelse prioriteras på gymnastiken
http://www.svenskpress.se/articles/view/kunskapsomradet-rorelse-prioriteras-pa-gymnastiken

Skolan individanpassar inte idrott och hälsa
http://www.svenskpress.se/articles/view/skolan-individanpassar-inte-idrott-och-halsa

Eleverna bedöms inte utifrån kunskapskraven i ämnet idrott och hälsa http://www.svenskpress.se/articles/view/eleverna-bedoms-inte-utifran-kunskapskraven-i-amnet-idrott-och-halsa

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se