Det riksbekanta Bunkefloprojektet drogs igång 1999 på Ängslättskolan i Bunkeflostrand utanför Malmö som ett samverkansprojekt mellan skolan, föreningsidrotten, Universitetssjukhuset MAS och Malmö högskola. Ett huvudsyfte med studien var att utvärdera om dagliga idrottslektioner i skolan tillsammans med anpassad motorisk träning kan förbättra motorik och öka andelen elever som uppnår grundskolans mål och därmed behörighet till gymnasiet.

Utfallet av Bunkefloprojektet som följt eleverna från årkurs 1 till 9 visar att 90 procent av eleverna i årskurs 9 som deltagit i daglig idrottsundervisning under minst 45 minuter har god motorik. Bland eleverna som haft ämnet idrott och hälsa under två tillfällen i veckan uppvisar bara 50 procent god motorisk färdighet. Redan i årskurs 2 uppvisar barnen som har idrott varje dag i skolan en bättre motorik än barnen som som utövar skolidrott två gånger i veckan.

Uppföljningen av Bunkefloprojektet visar efter 9 år att elever med god motorisk förmåga generellt har högre betyg i betyg i svenska, engelska och matematik än elever med motoriska brister där 97 procent av eleverna med god motorik och 81 procent med motoriska brister klarade grundskolans mål. Resultatet påvisar ett samband mellan motorisk färdighet och summan av de utvärderade betygen samt mellan motorisk färdighet och andel elever som uppnår behörighet till gymnasieskolan.

Resultatet har avrapporterats i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, i artikeln ”Daily Physical Education Improves Motor Skills and School Performance” av Ingegerd Ericsson och Magnus K. Karlsson, Institutionen för idrottsvetenskap, Malmö högskola Enheten för klinisk och molekylär osteoporosforskning, Lunds universitet

Publiceringen väckte stor uppmärksamhet i medierna, särskilt resultatet att daglig idrottsutövning ger bättre betyg i alla ämnen.

http://idrottsforum.org/wp-content/uploads/2014/01/ericsson_karlsson140123.pdf

HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se

http://www.webcoach.se

http://www.niclascarlson.se


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått stor internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se