Sveriges nio värsta regler – och dummaste tillämpningar
22/10, 2019 kl. 10:21fPlus kommunkoll har tagit fram en riktigt roande lista på Sveriges dummaste regler 2019 och exempel på hur de har använts. Som när myndigheten stoppade biobränsle gjort på hästbajs eller Leif Mannerström tog strid mot en vansinnig regel. Notera att som företagare är det naturligtvis mycket oroande med den här typen av direkt dårskap och myndighetsövergrepp.
2. Kommunens nota för fyra mejl – 8 000 kronor. Efter en mejlväxling om fyra meddelanden landade en faktura på 5 360 kronor i tillsynsavgift räknat på fyra timmar på Babors kontor. Dessutom innehöll fakturan en registreringsavgift på 2 680 kronor.
3. Jenny Nyström ansågs inte måttfull nog. Kalmarbaserade bryggeriet Ängöl fick inte sälja sitt midsommaröl på Systembolaget. Detta eftersom etiketten på flaskan – ett sommarmotiv av den kända svenska konstnärinnan Jenny Nyström – ansågs strida mot kravet på ”särskild måttfullhet”. Till slut fick Ängöl rätt.
4. Krångel stoppar biobränsle gjort på hästbajs. Elföretaget Fortum lägger ner projektet med att göra biobränsle av hästbajs i Sverige. Svensk lagstiftning sätter käppar i hjulet.
5. Ätbara ägg kasseras. Svenska livsmedelsbutiker tvingas slänga massor av ägg trots att de är fullt ätbara. Anledningen är en EU-regel som säger att senast en vecka innan bäst före-datumet måste äggen vara sålda annars ska de kasseras, skriver Aftonbladet.
6. Byråkrati sänker världens mest miljövänliga laxodling. Entreprenörerna bakom Smögenlax vill starta världens mest miljövänliga laxodling. Ansökan avslogs i april av Mark- och miljödomstolen med motiveringen att utsläppet i havet skulle kunna påverka miljömål negativt. Men utsläppen är bara en bråkdel av de utsläpp som sker i norsk laxodling.
7. Doung måste riva sin restaurang – förfulade torg. Doung Thach köpte en restaurang på Södermalmstorg i Gävle. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men kommunen ville att Doung Thach skulle riva två tredjedelar av restaurangen. Motivering: Det förfulade torget. Efter kritiken ändrade kommunen beslutet.
8. Växjö höjde priset för tillsyn med 423 procent. Företagaren Karin Fransson driver en fotvårdsklinik i Växjö. För henne har priset för den kommunala tillsynen ökat med 423 procent. Tidigare tog det en timme för kommunen att granska Karins fotvårdslokal, i dag tar det 3,5 timmar. Timpriset för tillsynen har dessutom ökat från 600 till 897 kronor per timme.
9. Svensk byråkrati tvingar företag förstöra mat – eller betala hundratusentals kronor. Livsmedelsverkets byråkrati tvingar företaget Kahls Kaffe att kassera te eller att betala hundratusentals kronor i ökade kostnader. För att klara sig måste företaget gå omvägen via Tyskland där myndigheterna istället har valt att samtala med företagen.
Läs artikeln i sin helhet här:
https://www.fplus.se/sveriges-nio-varsta-regler-och-de-dummaste-tillampningarna/a/kJBgp6?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonkoll&utm_term=fplus_morgonkoll
Vill ni studera Svea Rikes lag närmare i konstruktiv dialog med myndigheter och tjänstemän finns källa till kunskap här:
https://www.bokus.com/bok/9789139019848/sveriges-rikes-lag-2017-klotband-/?source=googleps&gclid=Cj0KCQjw0brtBRDOARIsANMDykbx4RwW_pUo4IUn80DHq5Um4uEiaspBqA-GPSXsb0n07F-tsY3GIKYaAtpFEALw_wcB
Denna artikel är publicerad på Svensk Politik via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!