Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett privat eller i ett publikt bolag. Som delägare i företaget har du rätt att vara med i att påverka de årliga bolagsstämmorna. Du har alltså rösträtt, när det kommer till hur bolaget du är delägare i skall bedriva sin verksamhet. Du kommer också att registreras i Aktieboken, som är ett register över alla aktieägare i Sverige. Registreringen utförs antingen av Euroclear Sweden AB, din aktiemäklare eller din bank.

Vilka är riskerna med aktier?

Att handla med aktier kan ibland anses vara ganska riskfritt, men det är helt och hållet beroende på vilket eller vilka företag du investerar i. Investerar du till exempel i ett bolag som nyligen noterats på börsen, är risken avsevärt mycket större än om du investerar i ett bolag som har varit noterat i mer än 10 år. Det du alltid behöver göra innan du ska köpa aktier, är att läsa på om det aktuella företagets affärer och ekonomi.

Vad är en kryptovaluta?

Satoshi Nakamoto verkar vara uppfinnaren, eller uppfinnarna, av Bitcoin redan 2009. Efter hand har allt mer kryptovalutor tillkommit på marknaden och nu finns det över tusentals olika kryptovalutor. En kryptovaluta förklaras enklast som en form av decentraliserad digital valuta, vilket betyder att de är helt oberoende av traditionella bank- och regeringssystem.

Hur fungerar kryptovalutor?

Kryptovalutor använder sig av krypterade och anonyma transaktioner som läggs in i en blockkedja som är omöjlig att manipulera. Det innebär att det inte är möjligt att hacka sig in och göra ändringar på egen hand. När ett så kallat block har tillkommit i kedjan, är det blocket där för alltid. De andra blocken i kedjan bekräftar således äktheten av blocket innan och efter.

Vad finns det för olika kryptovalutor och vilka är riskerna?

Det finns väldigt många kryptovalutor som är knutna till sin egen blockkedja med ett specifikt ändamål, exempelvis den traditionella Bitcoin och den meme-kända Dogecoin. Riskerna med kryptovalutor är ofta högre än att investera i aktier, främst på grund av att kryptovalutor fortfarande endast är en liten del av den totala finansmarknaden och ingen vet riktigt hur det kommer utvecklas eller sluta.