Nu förespråkar somliga en ändring av riksdagsordningen så att ett parti eller en allians endast ska kunna rösta på ett budgetförslag.
Men det finns också planer på att när budgeten väl "godkänts" ska en opposition trots att den har en majoritet bakom sig, inte kunna ändra i den. Det innebär i så fall att man avskaffar parlamentarismen (regeringen ska ha stöd av majoriteten i riksdagen) eftersom en minoritetsbudget då kan bli följden. Därmed kan en minoritetsregering styra Sverige utan möjlighet för majoriteten att nämnvärt påverka politiken under en hel mandatperiod. Rent principiellt innebär det då också att vi dödförklarar demokratin och inför diktatur.

Det konstitutionella förfallet och därmed raserandet av demokratin är givetvis politikerna ansvariga för. Men det finns fler aktörer som bidragit till detta förfall, bland annat statsvetare och medier. Knappast någon gång har vi fått höra n statsvetarprofessor eller annan statsvetare fördöma politikernas hantering av vår främsta grundlag, regeringsformen. Inte ens 2002 då man ändrade regeringsformen för att kunna överföra mer makt till EU utan att behöva höra medborgarna. Detta gjorde man trots att Lagrådet förklarade att det stred mot grundlagen.

Nästa aktör som i särskilt hög grad är medansvarig till dagens konstitutionella situation är medierna och det gäller invandringen. Denna fråga har över huvud taget inte fått diskuteras. Kritiken må ha varit hur seriös som helst men ändå inte tillåtits komma in på tidningarnas debatt- eller insändarsidor.

Odiskutabelt är att en öppen debatt där alla frågor får diskuteras skapar ett friskt samhälle. Den förbjudna yttrande- och åsiktsfrihet som i dag präglar Sverige i invandrarfrågor är en kopia av vad som en gång gällde i forna Sovjetunionen, DDR och i dagens diktaturer.

I sin strävan att svärta ned Sverigedemokraterna har nu forskare vid institutet för analytisk sociologi, vid Linköpings universitet kommit fram till att Sverigedemokratiska väljare är mer rasistiska och främlingsfientliga än andra. En enkel förklaring är att en stor del av deltagarna i enkäten höll sig inom den politiskt korrekta normen.

Oroväckande för framtiden är hur det politiska förfallet fortsätter. Partipolitiska ställningstaganden blir överordnade grundlagen liksom att löften inte ens i dessa sammanhang är ovillkorligt förpliktigande. Ett sådan exempel är till exempel Stefan Löfvens uttryckliga försäkran att inte administrera Alliansens budget utan avgå.

En så grov lögn att han om moralen ska kunna upprätthållas och medborgarna kunna känna respekt för politiker borde ha avsatts. Den nedsvärtning av Sverigedemokraterna som de sju andra partierna ägnar sig åt kommer självklart att slå mot dem själva.

Olle Ljungbeck