Det finns stora skillnader mellan länets kommuner när det gäller graden av företagsamhet. Skillnaderna beror många gånger på olika näringslivsstrukturer och dessa förändras i de flesta fall i en långsam takt.

Nordanstigs kommun är länets mest företagsamma kommun i förhållande till befolkningen, medan Hofors är den minst företagsamma. Förutom Nordanstig är det endast Ljusdal och Ockelbo som når upp till riksgenomsnittet när det gäller företagsamheten. Dock har företagsamheten i Hofors vuxit snabbast i Gävleborg under 2013 med hela 4,7 procent fler än förra året. Hudiksvall har haft en minskning av antalet företagsamma det senaste året.

Antalet företagsamma kvinnor i länet ökade under 2013 med ca 85 personer, vilket motsvarar en tillväxt på 1,5 procent. Gävleborgs tillväxttakt är även här betydligt lägre än i landet som helhet. Sedan år 2003 har kvinnors företagsamhet vuxit med 30 procent i länet jämfört med 39 procent i riket.

– Kvinnors företagsamhet växer i ungefär samma takt som länets kvinnliga befolkning. För att företagande i Sverige någon gång ska nå europeiska nivåer är det helt nödvändigt att kvinnorna blir mer involverade i företagsamhet, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Antalet yngre företagsamma personer (16-34 år) ökade förra året med 71 personer, vilket ger en tillväxttakt på 3,0 procent. Det är en hög tillväxt i jämförelse med övriga riket, men Gävleborg hade en mycket svag tillväxt vid förra mätningen.

– Ett tidigt inträde i företagandet ger värdefull erfarenhet för individerna som kan användas för framtida företagssatsningar. Kvinnor och ungdomar är två grupper som är särskilt viktiga för att länets företagsamhet ska utvecklas i en positiv riktning framåt, säger Lotta Petterson.

Fakta:
En gång om året gör Svenskt Näringsliv en mätning av den svenska företagsamheten. Statistiken hämtas vid årsskiftet det aktuella året. Sedan studeras om antalet företagsamma personer - det vill säga de som ansvarar för ett företags utveckling – ökar eller minskar, och i så fall vilken takt förändringen sker.
Den som har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag räknas som företagsam. Alla som uppfyller något av dessa kriterier räknas som företagsamma i den här mätningen. Personerna räknas bara en gång oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag.
Uppgifterna hämtas från UC AB och sammanställs av Kreicbergs Utredning & Opinion AB.

Läs hela rapporten här:
http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/gavle/uppvaxling-av-antalet-foretagsamma_213590.html