Med fokus på grön tillväxt ska det tillsättas en "task force" för att kartlägga de specifika nordiska styrkepositionerna och konkreta områden där samarbetet mellan de nordiska länderna ger ett mervärde. Statsministrarna menar att den gröna tillväxten och dess dagordning är mycket bred. För vissa områden lämpar sig bäst en nationell lösning och inom andra en global ansats. Task forcen ska kartlägga och komma med konkreta rekommendationer på hur grön tillväxt kan bli ett riktmärke för det nordiska globaliseringsarbetet. Nordiska ministerrådets generalsekreterare, Halldór Ásgrímsson ska komma med förslag på mandat för task forcen. Arbetet i task forcen ska användas som underlag för beslut till nästa år.

Dessutom är statsministrarna överens om att styrka det nordiska samarbetet på elområdet. Ministrarna menar att det finns en potential för att utveckla den nordiska elmarknaden till nytta för konsumenterna, klimatet och för leveranssäkerheten. Statsministrarna är överens om att den danska energiministern tillsammans med sina nordiska kollegor formulerar rekommendationer för ett stärkt nordiskt elsamarbete, som kan hantera ökande mängder förnybar energi. Klimat och energiministrarna ska rapportera till de nordiska statsministrarna när statsministrarna träffas nästa gång i november 2010.

Ett ytterligare ämne som togs upp var det fortsatta arbetet med att riva gränshinder. Gränshindersarbetet som till stora delar bedrivs genom det nordiska Gränshindersforum gavs mandat för att driva arbetet vidare i tre år.

Danmark är under 2010 ordförande i Nordiska ministerrådet.

Se film här:
http://www.svenskpolitik.nu/videos/view/globaliseringsforum-2010-gron-tillvaxt


Källa och mer information:
http://www.norden.org/sv