I panelen, som leddes av Åsa Askne från Ohappa, deltog bland annat Sven-Åke Thoresen, ordförande i Region Gävleborg:

- Det går nästan inte att beskriva hur viktigt det är, sa han om vikten av ett dubbelspår på Ostkustbanan för att stärka Hudiksvall ur ett näringslivsperspektiv, med allt vad det innebär i form av kortare restider och möjlighet till fler transporter.

Han berättade att man på riksdagsnivå förstått vikten av ett dubbelspår i vår region, men att man ändå satsar mest på Stockholm och Mälardalen.

- Storstaden är en mäktig fiende!

Även Mats Sundin, utvecklingschef på Sunfab, som är ett av nio drivande företag i hydraulikklustret i Hudiksvall, deltog i panelen. Han berättade att klustret nu går in ett nytt skede med en nytillträdd projektledare, Peo Berg, och att det finns stora förhoppningar om att återigen skapa ett ”hydraulikens Mecka” som han uttryckte det:

- Vi är unika här i vårt område. Vi kompletterar varandra som hydraulikföretag i stället för att konkurrera med varandra lokalt. Om vi hittar unika tekniklösningar i kombination med bra marknadsföring tar det inte lång tid förrän vi är tillbaka som hydraulikens Mecka!

En utmaning i sammanhanget är att hitta kompetent personal med rätt utbildning. Och där kommer en ny projektledare på HNA in i bilden, nämligen Anna Gustavsson, som ska jobba operativt med att locka kvalificerad arbetskraft till Hudiksvall. Prioriterade målgrupper är programmerare, ingenjörer, kvinnor, personer med utländsk härkomst, återvändare och inte minst de medflyttande i en familj.

- Projektet ska jobba som en stark, konkret och synlig kraft i ett blomstrande näringsliv!