Sommardäck innebär risk för trafikolyckor i vinterväglag

24/4, 2017 kl. 23:36

SMHI förutspådde att kan komma två decimeter snö i Gävleborg den 25 april. Den 15 april tvingades bilägarna att byta till sommarhjul, vilket gör att det finns stor risk för trafikkaos och svåra olyckor. Riksdagsman Lars Beckman (M) har ställt en fråga till statsrådet Anna Johansson (S) om hon är beredd att vidta en översyn av gällande lagstiftning för att undvik att sådan här situationer inte ska behöva inträffa i framtiden.

  • Statsrådet Anna Johansson (S)
  • Riksdagsman Lars Beckman (M)

Till Statsrådet Anna Johansson (S): Sverige är ett stort och avlångt land med olika klimatzoner. Sedan 2013 ska man enligt lag ha vinterdäck till den 31 mars för att sedan ha bytt till sommardäck senast den 15 april. Eftersom det är en skarp lagstiftning, som kan innebära böter om du kör med dubbdäck efter den 15 april, så är det självklart många bilister som förhåller sig till detta datum och byter däck.
Datumet är sannolikt satt för att passa bilister i Stockholm och södra Sverige. Ibland blir det dock olyckligt med ett datum så tidigt på våren. 2017 är ett sådant år där det nu under påsken inträffade blixthalka och snöstorm, som innebar stora trafiksvårigheter för bilister som körde norrut. Detta hände även i andra delar av Sverige. Polisen gick till och med ut och varnade bilister och bad att de skulle byta tillbaka till vinterdäck om de hade bytt till sommardäck.
Sveriges riksdag har antagit en nollvision om antalet döda i trafiken, och ett datum för vinterdäcksbyte som inte är anpassat efter normalförhållanden i Sverige går emot den visionen. Det finns även andra praktiska problem. Det blir ett mycket stort tryck på Sveriges däckverkstäder när många bilister ska byta däck på ett par veckor.
Det logiska vore att ha ett datum för vinterdäcksbyte, om man överhuvudtaget ska ha det, som är bättre anpassat till det klimat som råder i Sverige. Ett lämpligt datum för huvuddelen av Sverige vore sista april, men för fordon i norra Sverige skulle det till och med kunna vara ännu senare.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:
Är statsrådet beredd att vidta en översyn av lagstiftningen och datumet rörande vinterdäcksbyte?

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) för Gävleborg
Verksam i Civilutskottet
Telefon: 08-786 53 90
E-post: lars.beckman@riksdagen.se
http://www.larsbeckman.se

Denna artikel är publicerad på Svensk Politik via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Lars Beckman

Lars Beckman

Medlem sedan 2009-12-13

Lars Beckman är invald i riksdagen för Moderaterna i Gävleborg.
Den som vill följa Lars Beckmans blogg kan också prenumerera på inläggen så bli... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

(För att undvika "spam" ber vi dig besvara denna fråga.)

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Nyhetsbrev

Facebook

Senaste nytt

Hjälp

Stäng