En arbetsgrupp inom Moderaterna, under ledning av Ulf Berg och där Lars Beckman ingick, har tidigare i rapporten, ”40 punkter för en levande landsbygd” lyft vikten av en utredning som direkt ska se över hur man ytterligare kan stödja tillgången till bland annat kommersiell service i glesbygd.
Regeringen har den här veckan beslutat att följa rapportens rekommendation och tillsätter en utredning som ska se över hur man ytterligare kan stödja tillgången till kommersiell service i glesbygd.
Catharina Håkansson-Boman får i uppdrag att som särskild utredare:
● analysera förutsättningarna för att stödja tillgången till en grundläggande nivå av kommersiell service i de områden som är särskilt sårbara och utsatta
● ta ställning till vilka former av service som kan omfattas samt klargöra hur ett stöd skulle kunna bidra till ökad tillgänglighet till och samordning av olika typer av service
● föreslå kriterier för att få stöd samt för hur stödet skulle kunna utformas och beräknas
- Det är viktigt att framhålla vikten av att medborgare och företag i landsbygden till exempel ska ha tillgång till mat och bensin, säger Ulf Berg i en kommentar till utredningen. Men det handlar inte bara om mat och bensin, det handlar också om att människor som bor och verkar på landsbygden ska ha tillgång till trygg och säker offentlig service.
- Förhoppningsvis kan utredningens förslag leda till att fler av oss kan fortsätta att bo och leva utanför storstäderna, men också att det ska finnas möjligheter för våra barn och barnbarn att också bo nära oss, säger Beckman. Utredningen går helt i linje med människors verklighetsbild och vi är övertygade om att många viktiga aspekter måste belysas eftersom det påverkar många människor på landsbygden.
- Tillgång till service är en förutsättning för tillväxt. Går det inte att tanka bilen eller handla mat inom rimliga avstånd är det svårt för en bygd att vara attraktiv för människor, företag och besökare, säger näringsminister Annie Lööf.
Ett delbetänkande ska presenteras den 31 augusti 2014. Slutbetänkandet redovisas senast den 31 mars 2015.

Kontakt:
Ulf Berg (M)
ulf.berg@riksdagen.se
070-2504340
Lars Beckman (M)
lars.beckman@riksdagen.se
070 - 361 36 96