Vi är därmed djupt oroade över att Socialdemokraterna tillsammans med övriga oppositionspartier går till val på att fördubbla ungdomsarbetsgivaravgiften. För oss Moderater är det oförståeligt hur ökade anställningskostnader skulle leda till fler jobb för våra unga.
Riksdagens utredningstjänst har räknat på hur stor denna kostnadsökning skulle bli för företagarna i Gävleborg. Enbart i Gävle skulle skattehöjningen motsvara kostnaden för att anställa 546 ungdomar och i länet som helhet är det över 1400 unga som riskerar att förlora sitt arbete om kostnaderna för att ha unga anställda ökar kraftigt.
(Se tabell)
Jag tycker det är väldigt olyckligt att Socialdemokraterna vill låta våra unga betala priset med sina jobb för att de ska kunna bygga ut bidragssystemen för de äldre. Med Stefan Löfvens jobbfientliga politik skulle det bli cirka 40 000 kronor dyrare att anställa någon som är under 26 år med en genomsnittlig lön.
Om man tror på länets unga och vill skapa goda förutsättningar för de att växa så är det här helt fel väg att gå. I ett län med hög arbetslöshet som i Gävleborg är det rätt att fortsätta att underlätta för företagande och att sänka kostnader för att anställa avslutar Lars Beckman!

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg
070-361 36 96
Lars.beckman@riksdagen.se

Hur beräkningarna har gjorts

Kostnadsökningen
Riksdagens utredningstjänst (RUT) har beräknat de ökade kostnaderna utifrån senast tillgängliga lönesummor (2012) för de anställda som omfattas av de nedsatta arbetsgivaravgifterna. Lönesummorna baseras på data från SCB.
Nedsättningen har beräknat utifrån att de som inte har fyllt 26 år vid årets ingång har en arbetsgivaravgift på 15,49 %
RUT har gjorts kostnadsberäkningar för samtliga anställda, offentliga såväl som privata. I materialet som skickas ut är enbart kostnadsökningarna för de icke-offentliga arbetsgivarna med (privatägda företag, statliga företag, kommunalt- och landstingsägda företag samt övriga organisationer). Detta då Socialdemokraterna kompenserar arbetsgivare i den offentliga sektorn för de ökade utgifterna.
Socialdemokraternas höjning av arbetsgivaravgifterna gör att det blir upp emot 40 000 kronor dyrare per år att anställa någon som är under 26 år.
Antal heltidsjobb som nedsättningen motsvarar
Antalet heltidsjobb baseras på egna beräkningar utifrån SCB:s genomsnittliga månadslön (22 400 kr) i åldersspannet 18-24 år samt de arbetsgivaravgifter som gäller för anställda under 26 år (15,49%). Detta ger en genomsnittlig årslönekostnad på cirka 310 000 kronor.
Antalet heltidsjobb beräknas som kostnadsökningen för de icke-offentliga arbetsgivarna delat med den genomsnittliga årslönekostnaden.
OBS! Detta är antalet heltidsjobb som kostnadsökningen motsvarar. Det går inte säga med säkerhet att dessa personer kommer att bli arbetslösa.