Riksdagens utredningstjänst (RUT) har på riksdagsledamot Lars Beckmans uppdrag utrett hur mycket de olika oppositionspartiernas förslag skulle kosta för en barnfamilj i Gästrikland. Resultatet visar att kostnaderna skulle öka med upp till över 59 000 kronor per år med Vänsterpartiets förslag. Med Miljöpartiets politik ökar familjens utgifter med cirka 25 000 kronor per år och Socialdemokraternas budget innebär drygt 16 000 kronor i ökade kostnader varje år.
- Resultatet visar att politik gör skillnad. Oppositionspartiernas budgetar innehåller förslag som drabbar barnfamiljer i deras vardag, bland annat i form av höjd bensinskatt, höjd flygskatt, försämrat jobbskatteavdrag och försämrade RUT- och ROT-avdrag, säger Lars Beckman i en kommentar till rapporten.
Med en rödgrön regering skulle en barnfamilj drabbas av ett mycket kraftig minskat ekonomiskt utrymme, vilket i sin tur skulle leda till minskad konsumtion och i förlängningen att även antal jobb minskar. Sverige har inget behov idag av en kraftig ekonomisk åtstramning eftersom alliansregeringen har lagt en välbalanserad budget som istället ökar antal jobb i Sverige och Gävleborg.
- Den budget som Ulla Andersson (V) har lagt fram skulle alltså betyda ca 59 000 kr mindre per år för en barnfamilj i länet att röra sig med. Det är en av de kraftigaste konsumtionsindragningar som vänsterpartiet någonsin har föreslagit, så vitt jag vet, och frågan är på vilket sätt detta skulle skapa tillväxt, fler jobb och förbättringar för Gävleborgarna, avslutar Lars Beckman.
Barnfamiljen. som beräkningarna grundar sig på, består av två barn, där mamman tjänar 35 000 kronor i månaden och pappan 24 500. Familjen flyger utrikes en gång per år och inrikes två gånger per år, man har två bilar och använder RUT-tjänster för 2000 kronor i månaden, läx-rut för 1000 kronor i månaden och ROT-avdrag för 25 000 kronor per år.

RUT-rapporten: http://www.svenskpress.se/wwwdocs/_common_media/user_files/578/59.pdf