Siv Näsman och Tomas Attorps, Gävlerotarianernas Integrationskommitté, berättade att de håller på att inventera vilka möjligheter som frivilliga Rotarianer har att kunna hjälpa till med integrationen. Projektet har initierats av Rotarys distriktsguvernör Anders Wallin, Sandviken, och kan handla om att delta i samtalsgrupper för att invandrare ska få träna ”vardagssvenska”, att ställa upp som mentor när någon vill starta företag mm. De har fått in många intresseanmälningar och planerar ett informationsmöte för dem efter nyår.
AlphaCE startade sin verksamhet i Gävle för snart två år sedan och arbetar på uppdrag för bland annat Arbetsförmedlingen med olika projekt för att hjälpa in människor på arbetsmarknaden, både nyanlända och långtidsarbetslösa. De har 24 anställda pedagoger, SFI-lärare med flera. Senast anställd är Anders Wikström, fotbollsspelare i GIF, som ska jobba som arbetsgivaransvarig.
Språkkunskaper är en viktig kompetens och totalt behärskar personalen tillsammans 18 olika språk.
- Vi ska stötta människor och skapa bättre förutsättningar för dem att komma in på arbetsmarknaden, sa Leif Palo. Många är också intresserade av att starta företag och då hjälper vi till med det också.
Målet för AlphaCE när det gäller nyanlända är att de ska förbättra svenska språket men också att de ska en bild av svenska samhället och arbetsmarknaden, till exempel arbetsrätt och arbetsmiljö.
Leif Palo är också medlem i Rotary, Gävle City RK, och har idéer om vad Rotarianer kan hjälpa till med.
- Rotarianer kan hjälpa till genom att delta i fikastunder, workshops, som mentor, med tematräffar med kultur, mat, olika yrken mm, samtalskafé och så vidare, sa Leif Palo. Det är viktigt för att vi ska kunna hjälpa till för de här människorna att få en plats i det svenska samhället.
Det ska bli spännande att följa utvecklingen, det är ju redan många Rotarianer som är beredda att ställa upp!