Ska företagare vara tysta i samhällsdebatten om politiska förslag – oavsett från vilka partier de kommer? Mitt svar på den frågan är NEJ. Snarare kan man vända på frågan. Ska en företagsledare vara tyst i samhällsdebatten om politiska partier för fram förslag som påverkar det enskilda företaget negativt? Är det inte i själva verket snarast en skyldighet att informera sina medarbetare och omvärlden om skarpa politiska förslag som påverkar det enskilda företaget negativt? Hur ska företagsledningen annars kunna se sina medarbetare i ögonen när varslen för medarbetarna kommer vid en eventuell socialdemokratisk valseger? Genom att företag informerar om politiska beslut som kommer att påverka företaget så har också medarbetarna en bättre information när man ska fatta sitt beslut om vad man ska rösta på. Det är inte att vara partipolitisk utan att ta hänsyn om sitt eget företag och sina egna medarbetare.
S utspel kan också läsas på ett annat sätt. Hur kommer det sig att fackförbunden Transport IF Metall, Fastighetsanställdas förbund, Kommunal, Byggnads och Restaurangfacket är tysta i samhällsdebatten? Detta trots att de förslag som Socialdemokraterna går till val på är direkt riktade mot deras medlemmars möjlighet att behålla sina jobb. S tänker sig att man ska försöka bilda regering med v och mp vid en eventuell, olycklig, rödgrön valseger och då blir det också deras politik som ska med i den kommande politiken. Då väntar en kärnkraftsavveckling som kommer att fördyra elpriset kraftigt, vilket påverkar jobben i alla företag - men särskilt i den elintensiva basindustrin. En kilometerskatt på 14 kr/mil för tung trafik kommer att slå stenhårt mot alla företag men särskilt inom skogsindustrin i länet. Avveckling och minskning av RUT- och ROT-avdraget kommer att påverka efterfrågan och därmed efterfrågan i bygg och städbranschen. En fördubbling av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna kommer att påverka jobben kraftigt i restaurangnäringen.
Det är faktiskt helt obegripligt hur LO och deras förbund kan vara tysta i samhällsdebatten om dessa negativa politiska vallöften från socialdemokraterna. Jag har haft ett antal rundabordssamtal med företagsledare i länet under sommaren och hösten/vintern och den sammanlagda effekten av alla negativa förslag från s v och mp är att det är en giftcocktail mot jobben och företagsamheten i Gävleborg. Anledningen till att LO pratar om högre a-kassa och bidrag är förmodligen att de vet att många av deras medlemmar kommer att bli arbetslösa med en rödgrön politik och de vet att det är utsiktslöst att försöka påverka bidragspartierna S, V och Mp. Men till skillnad från de företagsledare som beskriver konsekvenserna av S- politiken så är det direkt oärligt mot medlemmarna, som trots allt betalar fackpamparnas löner.
Låt dig alltså inte tystas av socialdemokraternas skrammel. Vi har lämnat det samhället bakom oss när S kunde skrämma företagare till tystnad och lydnad. Finns det negativa politiska förslag som påverkar ditt företag så är det önskvärt att du beskriver det för dina medarbetare. Sverige förtjänar inte mindre än det.

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) Gävleborg.