De tre moderaterna i vallagskommittén, däribland riksdagsman Lars Beckman (m), har varit pådrivande i framför allt följande fem förslag:

1. Sverige bör införa elektroniska val, så kallade e-val, förutsatt att de grundläggande principer som valsystemet bygger på kan upprätthållas. Valhemligheten får inte hotas och det får inte heller finnas utrymme för otillbörlig påverkan.
2. Lokalerna i vilka man röstar ska vara tillgängliga för personer med funktionshinder.
3. Vallokalerna ska vara politiskt neutrala miljöer.
4. En politiker som står på listan och kandiderar för ett parti får inte vara röstförrättare och samla in valsedlar i en vallokal.
5. Samtliga röstförrättare måste genomgå en obligatorisk utbildning inför uppdraget.

Slutbeänkandet kommer i dagarna att skickas ut på remiss.
- Det är dags att förändra modellen för hur vi röstar i allmänna val, som i praktiken varit densamma sedan rösträtten infördes för snart 100 år sedan , säger Lars Beckman. Vi tror att e-röstning ligger i tiden och kan underlätta för väljarna och det har visat sig fungera bra i andra länder
- Man ska inte behöva gå till Folkets hus, som kan kopplas ihop med arbetarrörelsens organisationer, för att rösta. Folkets Hus är inte en politisk neutral miljö, vilket vi i fortsättningen föreslår att alla röstlokaler ska vara, fortsätter Lars Beckman.
- Alla ska kunna delta i de allmänna valen på lika villkor. Vi moderater i vallagskommittén har arbetat hårt för att få igenom kravet på att röstlokalerna ska vara tillgängliga för alla, avslutar Lars Beckman.