Med anledning av den debatt som sker just nu om ersättningar till fd politiker har Riksdagsledamot Lars Beckman beställt en rapport från Riksdagens Utredningstjänst som visar vilka partiers fd politiker som fått inkomstgarantier från Riksdag, landsting och kommun i Gävleborg från 2002 till 2012.
Som framgår av undersökningen så är det partiernas fd företrädare som har efterfrågats och inte enskilda personers namn.
Rapporten visar att det utbetalats:
● 8 625 616 kr till fd riksdagsledamöter som representerat Gävleborgs län,
● 11 078 318 kr till fd landstingspolitiker i Gävleborg och
● 9 742 278 kr till fd politiker i Gävle kommun, som är den kommun i länet som har betalat ut de högsta ersättningarna i Gävleborg.
Undersökningen visar att av utbetalningarna i Gävleborg har 86 procent betalats ut till de rödgröna partiernas fd företrädare. Till de två minsta partierna i Gävleborg, V och MP:s fd företrädare, har det utgått högst sammanlagd ersättning till partiernas företrädare med 4 905 702 kronor.
Den enskilda fd riksdagsledamot som tagit emot högst ersättning sedan 2002 kommer från miljöpartiet och har fått 2 266 255 kr enligt rapporten.
Av undersökningen framgår det att Landstinget Gävleborg utbetalat 11 078 318 kr till fd politiker. Det överstiger vad både Sveriges Riksdag och Gävle kommun betalat till fd politiker.
Av den summa, som landstinget betalat ut, går 9 652 400 kronor till fd ledamöter från S, V och MP. Det motsvarar 87 procent av den utbetalda inkomstgarantin. Den enskilda politiker som har tagit emot högst ersättning kommer från S och har fått 2 501 104 kr.
Gävle kommun är den kommun i Gävleborg som har betalt ut de högsta ersättningarna till fd politiker, sammanlagt 9 742 278 kr sedan 2002. De rödgröna partiernas fd ledamöter har erhållit sammanlagt 7 965 369 kronor i avgångsersättningar, vilket motsvarade 81,7 procent av de utbetalda ersättningarna.
Den fd politiker i Gävle kommun som tagit emot högst ersättning är från S och har fått 1 870 082 kronor.
- Rapporten visar att i alla tre politiska församlingar i Gävleborg så är det fd politiker från de rödgröna som har tagit emot mellan 80 - 90 procent av ersättningarna. Det är en överraskande hög siffra, säger Lars Beckman i en kommentar till rapporten. Särskilt eftersom de två minsta partierna i Riksdagen har erhållit högst ersättningar.
- Rapporten visar även att det är fd politiker i Landstinget Gävleborg som tar emot högst ersättningar och det är förmodligen en överraskning för många, liksom att Gävle kommun betalar ut högre ersättningar till fd politiker än vad Sveriges Riksdag gör, säger Beckman vidare.
- Det är rimligt att det nu sker en översyn av villkoren för inkomstgarantier för politiker och att det då ska gälla alla de tre politiska nivåerna när partierna så småningom kommer överens om eventuella förändringar, avslutar Lars Beckman.
Det skall noteras att varken Hofors, Sandviken, Söderhamn och Ljusdal kommun har svarat på enkäten.