Han hälsade på i ett soligt Gävle den 17 februari när affärsnätverket effect plus+ och medlemmen Kristdemokraterna bjöd in till månadens Kunskapslunch på Elite Grand Hotel. Den 25 maj 2014 är det nämligen EU-val i Sverige och då väljer vi 20 ledamöter som ska representera oss i Europaparlamentet i fem år. Lars är Kristdemokratenas första namn där och han berättade informativt och lättsamt om hur han såg på EU och de utmaningar som ligger framför oss.

I rollen som korrespondent, men också som politisk reporter och programledare, har han följt och varit en del av nyhetsflödet och rapporterat om världens konflikter och på nära håll sett framgångsrika och mindre lyckade politiska processer.

– EU är historisk framgång och ett mycket lyckat projekt med tanke på att vi idag består av 28 medlemsländer som tillsammans har 500 miljoner invånare, berättade Lars. Av dessa har 100 miljoner har anslutit sig i efter bildandet av unionen.
Han betonade att visst finns det problem som måste lösas och utmaningar som måste antas.
– Med 26 miljoner arbetslösa så behövs det goda villkor för företagande. Många blev nog också förvånade när han berättade att 80 procent av den religiösa förföljelsen riktar sig mot kristna. Han var noga med att understryka vikten av mänskliga rättigheter och företagande med frihandel.

Sedan 1993 har den inre marknaden dvs de affärer vi gör med andra länder tredubblats och idag anser 80 procent av svenska företag att EU betyder mycket, direkt eller indirekt, för deras affärer. Sammanfattningsvis var Lars mycket positivt inställd till EU´s framtida roll även om han betonade vikten av att alla länder, inklusive världens fattigaste, fungerar på världsmarknaden.
På frågan om hur EU ser ut i framtiden hoppades Lars att man kommer att fortsätta vara ett av vår tids största fredsprojekt, bli ännu effektivare att lösa de problem som finns samt att utvidgningen fortsätter.
– Jag ser gärna att både Ukraina och Turkiet är med i gemenskapen, menade Lars, som även poängterade att de som grundade EU faktiskt hörde hemma inom kristdemokratin.


Nästa lunch efter effect+dagen den 3 mars i arrangemang av effekt plus+ blir en utvecklingslunch tillsammans med Utvecklingscentra den 27 mars.