-Kompromissen är framgångens väg, säger Cecilia Wikström. Hon är kritisk mot den svenska politiken som hon lämnade 2009 för att bli Europaparlamentariker. Hon ser den som en ankdamm där partipiskan håller alla i fållan. Under tiden vinner de främlingsfientliga och ingen klär av dem deras smutsiga argument, hävdar hon.
Just nu växer de invandringsfientliga krafterna. De vinner i till exempel Finland och Nederländerna. Tyskland och Frankrike stiftar lagar mot muslimer. Det är förbjudet att be och att ha burka på allmän plats.
Cecilia Wikström är den enda kvinnliga prästen i EU. Hon tror att kristen tro och liberalism är bra för människor och utifrån det verkar hon.
Just nu arbetar hon med asylärenden och har nyligen varit till Aten. Det som mötte henne där var en humanitär katastrof. 50 000 människor i Grekland söker asyl.
-Det är ovärdigt av Europa att inte möta dessa människor, säger hon.
Till dessa flyktingar hör 20-30 000 av de 800 000 människor som flytt från Libanon. Deras mål är att få återvända till sitt eget land när situationen förändrats.
Europas utvidgning ger minoriteter rättigheter, framhåller hon. EU kan påverka de länder som vill in i unionen. Hadar Cars krävde på 1990-talet att de länder som skulle anslutas måste avskaffa dödsstraffet och flera länder gjorde det för att komma med.
Turkiet hindras inträde i unionen då landet varken har pressfrihet eller fullständiga medborgerliga rättigheter för kvinnor. Kurdfrågan bromsar också. Kurdiska barn får till exempel inte ha kurdiska namn.
Ett besök i Cypern som Cecilia Wikström gjorde i mitten av oktober förskräckte. Amerikanska oljebolag har börjat borra efter olja i den demokratiska delen av Cypern. Det har lett till turkiska provokationer med båtar och flyg. Hon fick vid besöket se israeliska spaningsplan omringa ett turkiskt plan. Ship to Gaza har gjort relationen mellan Turkiet och Israel mycket sårbar och det är nu en farlig krissituation i området, säger hon.
Ingrid Larsson