NyföretagarCentrum är landets ledande skapare av nya företag och från och med första januari 2013 blev det officiellt att NyföretagarCentrum Gästrikland inlett ett samarbete med Gävle kommun. Beräkningar från IUC visar nu att det i hela landet, under perioden 2010-2012, genererats ca 65000 direkta helårsarbeten i de ca 29000 företag som startats samt en vinst för staten på uppåt 13 miljarder kronor.

- Det är nu oerhört glädjande att vi sedan några månader har ett samarbetsavtal med Gävle kommun, tillsammans kommer vi kunna bidra i ännu högre grad till utvecklingen av lokalsamhället i Gävle, säger Lars Eldh, rådgivare och verksamhetsansvarig på NyföretagarCentrum Gästrikland.

Bidraget till samhällsekonomin genom de nya företagen som fått rådgivning hos NyföretagarCentrum omfattar värdet för 2010-2012 genom direkta jobb i de nya företagen, indirekta jobb som de nya företagen genererar och den konsumtion som uppstår. Värdet av detta för kommuner, landsting och stat uppgår till drygt 13 miljarder kronor (13 100 000 000 SEK) i form av inbetalda skatter, arbetsgivaravgifter, moms och indirekta skatter på konsumtion. Räknar man in den alternativa kostnad som för samhället annars skulle ha tillkommit i form av arbetslöshetsersättning och/eller försörjningsstöd för de personer som annars inte skulle haft annan försörjning blir siffran ännu högre.

- I vår region, med låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet är NyföretagarCentrums insatser ännu viktigare för samhällets överlevnad och utveckling, säger Björn Zetterberg, Ordförande NyföretagarCentrum Gästrikland.

De 13,1 miljarderna som genereras under 3-årsperioden fördelas enligt följande;
Kommunal nivå 3,5 mdkr
Landsting/Regionv 1,7 mdkr
Staten 7,9 mdkr
Ovanstående siffror innebär omkring 88 000 nya helårsarbeten (direkta och indirekta jobb) under motsvarande 3-årsperiod.

NyföretagarCentrum Gästrikland, som är NyföretagarCentrum Sveriges lokala/regionala rådgivarorganisation, bidrar aktivt till att ovanstående resultat möjliggörs.



För mer information kontakta:
Lars Eldh
Rådgivare/Verksamhetsansvarig
NyföretagarCentrum Gästrikland
070-792 12 51
gastrikland@nyforetagarcentrum.se
http://www.nyforetagarcentrum.se/gastrikland
http://www.vecka17.se
http://www.facebook.com/nyforetagarcentrum

________

NyföretagarCentrum Sverige är landets ledande skapare av nya livskraftiga företag. Varje år får 23 400 unika individer rådgivning vid något av deras 90 lokala nyföretagarcentrum. Av dessa startar drygt 10 000 företag, tre år efter start är 80 % aktiva och mindre än en procent (0,67 %) har gått i konkurs, vilket är fullständigt unika nyckeltal nationellt och internationellt.