Göran Hägglund har från sitt tillträde som partiledare 2004, på ett föredömligt sätt utvecklat den kristdemokratiska politiken och försvarat dess position i den offentliga debatten. 
Efter regeringsbildningen 2006 har han på ett mycket förtjänstfullt sätt försvarat Kristdemokraternas ställning i alliansregeringen. Ur historiskt perspektiv finns det ingen av hans föregångare på statsrådsposten som tillnärmelsevis når upp till Göran Hägglunds insatser som socialminister och chef för socialdepartementet. Listan med de viktiga och banbrytande reformer inom sjuk- och hälsovårdsområdet som bär hans signatur kan göras lång.

Vi är väl medvetna om att Göran Hägglund i t.ex. budgetförhandlingar inom alliansregeringen alltid fått kämpa utifrån ett parlamentariskt underläge i förhållande till, inte minst det dominerande partiet i regeringen. Därför är det helt naturligt att han och partiet inte lyckats nå ända fram i alla lägen. 
De som inte inser detta saknar antingen förståelse för politikens villkor eller väljer av illvilja att bortse från parlamentarismens förutsättningar.

Trots det parlamentariska underläge Kristdemokraterna för tillfället befinner sig i har inte minst Göran Hägglunds insatser haft avgörande betydelse för att alliansregeringens politik genomsyrats av kristdemokratisk politik på flera områden. Listan på detta skulle kunna göras lång. 
För att ta ett närliggande exempel hade det inte utan Hägglunds insatser under de senaste budgetförhandlingarna blivit någon höjning av vare sig bostadsbidraget eller garantipensionen för de sämst ställda pensionärerna, inte någon förbättring i sjukförsäkringen eller förstärkt bostadsbidrag till ekonomiskt utsatta barnfamiljer.

Det finns i dagsläget ingen annan som ens är i närheten av hans kompetens och förmåga att leda partiet fram till valet 2014.

Därmed deklarerar en enad distriktsstyrelse för Kristdemokraterna i Gävleborgs län sitt fulla förtroende för Göran Hägglund och stödjer honom inför det val av bl.a. partipresidium som kommer att ske, om det extrainsatta rikstinget under kommundagarna i Västerås den 27 – 28 januari 2012, beslutar om den ändring i partiets arbetsordning som krävs för att riksting framöver skall kunna genomförs vartannat år istället för varje år.


Lennart Ahlenius
Distriktsstyrelsen ordförande