Det är flera som efterlyser ett utvidgat ROT-avdrag för exempelvis mark och anläggningsarbeten och många vill ha ett utvidgat samarbete mellan skolan och arbetslivet. Det är också många företagare som tycker att debatten om att olika jobb är mer eller mindre viktiga har spårat ur. Varför säger inte alla partier att Alla behövs och att Alla jobb är viktiga? Varför ser vissa politiska partier ned på de människor som inte har gått på Högskola? Vi är alla beroende av att samhället och dess service fungerar, att gator och vägar hålls efter, att vi har tillgång till mat och förnödenheter när vi behöver det, hemma eller på jobbet. Alla jobb är viktiga och alla människor behövs. Det är i vart fall Nya Moderaternas utgångspunkt!
Det har vid våra rundabordssamtal med länets jobbskapare kommit fram många bra synpunkter. En kilometerskatt på 14 kronor per mil på tung trafik som S, V och Mp föreslår skulle kunna mycket skadlig för samhället. Och inte enbart för transportnäringen, som självklart inte ensam kommer att kunna bära kostnaden, utan för alla företag som transporterar varor och alla företag samt de som sysslar med service till transportföretagen. Dessutom innebär kilometerskatten ett hot mot inlandet eftersom kilometerskatten förmodligen kommer att göra det mer lönsamt att importera träråvara till sågverken och pappersindustrin. Ett rent dråpslag både mot jobben inom åkerinäringen och mot glesbygden.
En fördubbling av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år vore också ett hot mot jobben och konkurrenskraften. För enskilda företag med många unga anställda kan det handla om miljoner i ökade kostnader. Det kan förmodligen bara kompenseras på ett sätt – med färre anställda.
Ett annat förslag från S, V och Mp är att man kommer att snabbavveckla kärnkraft. Det skulle leda till mycket höjda energipriser och när vi var på Sandvik berättade deras representant att varje öre i ökat kilowattpris kostar Sandvik cirka 7 miljoner kronor per år. En snabbavveckling av kärnkraften skulle kunna leda till att elpriset ökar 50 öre per kilowatt, vilket skulle innebära 350 miljoner kronor per år i ökade kostnader – och det bara för ett företag i länet. På vilket sätt det skulle innebära ökad konkurrenskraft för Sandvik måste S, V och Mp förklara. Lägg till det kilometerskatten på 14 kr/mil, som skulle innebära ökade kostnader med ytterligare 20 miljoner per år. För att Sandvik skall kunna behålla sin konkurrenskraft förstår man att det blir en vargavinter både för Sandviken och för alla underleverantörer när kostnadsbesparingarna startar för att kompensera för de ökade kostnaderna. För den som vill veta vad ökade energikostnader kan innebära för företag kan ju åka till Norrsundet och prata med de f.d. medarbetarna på Stora Ensos nedlagda fabrik.
Att ta bort eller minska RUT- och ROT-avdragen, som S, V och Mp föreslår, vore också ett effektivt sätt att motarbeta jobb och företagsamhet som gett en tydlig signal till oss. Ett företag berättade att alla propåer från konsumenter om att kunna köpa utan kvitto har upphört, liksom tidigare önskemål från anställda om att få använda firmans bil privat på kvällar och helger. Vi går mot en vit ekonomi där man istället vill göra rätt för sig.
När du nästa gång hör att alla partier tycker lika och att det inte är så stor skillnad mellan de olika politiska partierna, tänk då på avskaffade RUT- och ROT-avdrag, snabbavvecklad kärnkraft, införande av flygskatter och kilometerskatter, avskaffade jobbskatteavdrag samt fördubblade arbetsgivaravgifter och fördubblad moms på mat på restauranger. Vänsterpartiet föreslår ett helt annat samhälle och ett systemskifte, från marknadsekonomi till planekonomi. Det är också med V och Mp som S realistiskt sett skulle kunna bilda en regering. Vill du och dina anställda ha ett systemskifte i Sverige?
Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) Gävleborg