Moderaterna och Alliansen har avskaffat fastighetsskatten och ersatt den med en lägre kommunal fastighetsavgift. Den gamla skatten saknade legitimitet och var oförutsägbar. Människor som valt att investera och spara i eget boende drabbades på ett orättfärdigt sätt. I vissa fall kunde människor till och med tvingas flytta på äldre dagar trots att bolånen var avbetalade.
Socialdemokraterna protesterade högljutt när den gamla statliga fastighetsskatten avskaffades, Magdalena Andersson var själv med och skällde ut reformen och kallade den en ”blå skatteväxling”. Återkommande därefter har socialdemokrater och LO-ekonomer beklagat sig. Från socialdemokratiskt håll har det också förordats ett återinförande. Den förre socialdemokratiska finansministern Erik Åsbrink skrev ifjol på DN Debatt och menade att Socialdemokraterna borde återinföra fastighetsskatten med motiveringen att det ”är det urgamla sättet att beskatta svenska folket”. Kjell Olof Feldt, också tidigare S-finansminister, är benhård med att skatt på fastigheter och arv är rätt skatter att återinföra och skruva upp. Också flera LO-ekonomer har pekat på möjligheten att öka beskattningen på hus och hem.
Stefan Löfven behöver nödvändigtvis inte lyssna på vad gamla S-finansministrar tycker och knappt ens LO-ekonomer. Samtidigt skulle han vara tvungen att lyssna på skarpa och omfattande krav om utbyggda bidragssystem från sitt eget parti och från allt starkare samarbetspartners i Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nu måste Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ge ett tydligt besked till husägare, bostadsrättsinnehavare och svenska folket. Kommer Socialdemokraterna medverka till att fastighetsskatten återinförs vid ett regeringsskifte?

Henrik von Sydow (M)
Ordförande i riksdagens skatteutskott

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot