-"Detta är ett sätt att säkerställa standarden inom verksamheten, vilket kan vara svårt för små kommuner på sikt." säger kommunalrådet Magnus Jonsson i Ockelbo.

Kommunerna har sedan tidigare ett gott samarbete men vill lyfta upp en viktig verksamhet och synliggöra en verksamhet som inte så många har kunskap om.

Kommunalrådet i Hofors, Marie-Louise Dangart berättar att alla tre kommunerna har haft svårighet med bemanning under t ex semestrar. I och med samarbetet blir sårbarheten mindre och rättssäkerhet högre.

Sandvikens kommun är värdkommun för verksamheten. De tre handläggarna kommer att vara placerade i Sandviken, men kommer att vara tillgängliga i Hofors och Ockelbo en gång i veckan.

Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström konstaterar att samarbete i vår region är viktigt och att kommunerna kommer att fortsätta se över verksamheterna för att hitta fler smarta gemensamma lösningar. Detta för att säkerställa en bra service för kommunmedlemmarna. De två övriga kommunalråden nickar instämmande.

Fakta:
I varje svensk kommun ska det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd med uppgift att utöva tillsyn över förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning och efter ansökan eller anmälan utreda behovet av nämnda insatser. Detta för att inte rättsförluster skall uppstå för dem som av olika anledningar inte kan förvalta sin egendom, föra sin talan och tillvarata sina rättigheter.

Överförmyndaren utses av kommunfullmäktige och verksamheten styrs av föräldrabalken.

Verksamheten omfattar tillsyn av:

förmyndarskap/föräldraförvaltning, till exempel om motstridiga intressen finns mellan en förälder/förvaltare och en omyndig vid en bouppteckning god man för myndiga som på grund av till exempel sjukdom inte kan ta vara på sina tillgångar eller föra sin talan och om detta ej är tillräckligt förvaltarskap där personen ifråga förlorar sin rättshandlingsförmåga.