Det finns en poäng i att samarbeta över landsgränserna. När Europaparlamentets kommissionärer diskutterar hur krokig en banan ska vara blir det löjligt, men att hjälpas åt i frågor om miljön, jämställdhet, utbildning, arbetsmarknaden och socialpolitik är ingen dum idé. Tyvärr är möjligheten för en person med en funktionsnedsättning att resa, studera och arbeta inom EU inte lika självklar som EU-medborgare utan ett handikapp.

Innan Sverige gick med i unionen gick jag en omfattande utbildning för att ta reda på vad EU, eller EG som det förkortades på den tiden, innebar. Under flera kursdagar, samt en studieresa till Bryssel, fick jag bilda mig en egen uppfattning och röstade sedan ja. Ett beslut jag står fast vid än i dag. Min filosofi är att tillsammans blir vi starkare. Om EUs cirka 80 miljoner människor som har någon form av funktionsnedsättning hjälps åt måste de som bestämmer lyssna.

Hösten 2007 tog dåvarande EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström emot en lista med 1 350 000 namnunderskrifter som krävde en ny europeisk lagstiftning om lika rättigheter. Men trotts att EU nyligen ratificerat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, instiftat ett tillgänglighetspris (den första vinnaren blev staden Ávila i Spanien), antagit en handikappstrategi för 2010-2025 och pratar om ett lagförslag om tillgänglighet inför 2012, anser jag att funktionshinderfrågor inte är tillräckligt heta inom EU. För att vackra ord ska leda till handling, och planer, strategier och handlingsprogram inte ska samla damm i en undangömd bokhylla, måste du, jag och hela Europas handikapprörelse gemensamt lyfta fram våra rättigheter.

Jag vill ha möjligheten att resa, studera och arbeta inom hela EU. Om statistiken stämmer att cirka 80 miljoner av EU-medborgarna har någon form av funktionsnedsättning räcker det inte att bara strax över en miljon människor skriver på en protestlista. Alla måste vi tillsammans engagera oss i den livsviktiga tillgänglighetsfrågan.



Text: Lars-Göran Wadén
http://www.livetrullarvidare.blogg.se