Vi ska vara rädda om monarkin och stolta över vår statschef. Genom monarkin skapas en kontinuitet och trygghet för svenska folket och det finns många fördelar med att vår statschef är opolitisk och därmed kan representera hela det svenska folket. Det märkte vi inte minst i den svåra stund Sverige och många svenskar upplevde i samband med den tragiska naturkatastrofen och tsunamin i Thailand där Kungen till slut pratade klarspråk om den dåvarande socialdemokratiska regeringen mycket taffliga insats.
Kungahuset bidrar till en positiv Sverigebild i världen och när jag skriver det här så är jag på besök i USA där jag träffar olika företagare. I USA är inte vårt kungahus ifrågasatt, tvärtom skapar det en nyfikenhet på Sverige och en beundran.
Ett alternativ till monarki skulle vara en vald president och det räcker med att åka över Östersjön så hittar vi en finsk president som kostar de finska skattebetalarna väsentligt mer och som inte skapar den trovärdighet och kontinuitet som ett kungahus svarar för.
Vårt kungahus bidrar därmed till att vi alla får en bättre välfärd genom att våra exportföretag kan göra fler och större affärer och därmed skapar det jobb för oss alla.
Motsatsen till att vårt kungahus skapar en positiv Sverigebild och därmed jobb till oss alla är Sverigedemokraterna som genom sitt agerande i Sverige aktivt bidrar till att försämra Sverigebilden. Det är många av mina vänner som bor utanför vårt land som ställer frågan:
– Ett litet land uppe i norra Europa som får sina intäkter till Sverige genom export tjänar allt på att vara ett öppet och fritt land där människor och varuflöden enkelt kan passera gränserna – varför har då över 4 procent av svenskarna valt ett öppet rasistiskt parti i ett allmänt val? Det är en svår fråga men det kan vara så att globaliseringen innebär att jobben blir mer och mer avancerade och istället för att titta sig själv i spegeln och fundera över hur jag måste förkovra mig eller anpassa mig så skyller man på det okända. När hörde du en Sverigedemokrat senast prata om de närmare 9 000 personer som går till jobbet varje vecka i vårt län eller närmare 600 000 totalt i Sverige? Vad skulle det betyda i minskade affärer för alla våra butiker om de personerna slutade komma och handla och lämnade vårt land?
Enligt min mening ska vi alltså vara stolta över vårt kungahus och monarkin som bidrar till en positiv bild av Sverige. Alla som är i affärslivet borde aktivt förklara för alla länets invånare varför det är så viktigt att vi kan göra affärer utanför landets gränser. Tänk ett Sandvik eller Korsnäs som inte fick sälja sina produkter eller tjänster utanför landets gränser? Tänk ett Gävle utan hamn eller omvärldskontakter? Hela vår tradition i Gästrikland bygger på handel och omvärldskontakter.

Lars Beckman
Riksdagsledamot Gävleborg (m)