Folkpartiet Liberalerna och regeringen har jobbat intensivt med att reformera svensk skolan. Under de år man har suttit i regeringsställning har man drivit igenom, ny skolag, ny läroplan, nytt betygsystem och att betyg kommer tidigare, ny kvalitetsinspektion av skolan, karriärtjänster för lärare, återinförande av specialläraryrket med mera. När detta skrivs har det under de senaste dagarna kommit besked om en rad nya insatser i skolan som resursstärkning till lågstadiet för att kunna minska klasserna eller anställa fler speciallärare och obligatorisk läxhjälp till alla elever som behöver, för att nämna några av förslagen.

Alla dessa insatser som Folkpartiet Liberalerna genomför till sammans med övriga partier i regeringen syftar till att bryta den negativa utveckling vad gäller elevernas kunskapsnivå och att rusta vårt land för den konkurrens som vi möter från utlandet och som tilltar allt eftersom fler länder får fart på sin ekonomiska tillväxt.

Om mycket har hänt inom skolans område för att lyfta Sverige finns det ett område som behöver en nystart under den kommande mandatperioden – arbetet med att stärka svenskt förestagsklimat.

Världsbanken presenterade den 10 mars en rapport över svenskt företagsklimat som man har arbetet med under knappt ett år. I korthet säger den att för mycket byråkrati, regelkrångel och höga kostnader hämmar ett starkt företagsklimat. Sverige hamnar på plats 61 av OECD-länderna, sämst i Norden, vad gäller regelkrångel. Detta innebär att Sverige har backat 22 platser sedan Världsbankens senaste undersökning. Det beror dock inte på att det har blivit krångligare att starta och driva företag i Sverige utan att det har blivit mindre krångel i andra länder.

Alliansregeringens ambition har varit att göra det lättare att starta och driva företag och en del har gjorts, men nu när det står klart att andra länder springer förbi oss måste arbetet med att stärka företagsklimat få en ny start och en högre växel läggas i under den kommande mandatperioden.

Det investeras mycket nu i att lyfta svenska elevers kunskapsnivå och vill vi att frukterna av detta arbete ska främja vårt land, i den globala konkurrensen, då behövs det ett dynamiskt företagsklimat som kan ta tillvara denna resurs.