Jag deltog själv i en av arbetsgrupperna där vi tog fram 40 nya konkreta genomförbara förslag för en levande landsbygd. Vi Moderater ser hela Sverige, och vi behöver också en politik som möjliggör att man kan bo, arbeta och/eller driva företag även utanför tätorter.

Några förslag ur rapporten är exempelvis att införa lägre arbetsgivaravgifter för arbetsgivare ju längre bort från storstäderna man verkar och har sina anställda. Det kompenserar företagen för att man befinner sig längre bort från kunderna och kan också bidra till att företagen etablerar sig utanför storstäderna. För att underlätta rekrytering har vi föreslagit att man ska kunna få studielån avskrivna om man arbetar på landsbygden. Vi vill dessutom se över möjligheten att införa lokala lärlingsutbildningar tillsammans med arbetsgivare inom områden där det saknas utbildad arbetskraft och se till att hinder som motverkar förutsättningar för fler multijobb identifieras och tas bort. Dessutom ska Starta-eget-bidrag kunna sökas och fås från 18 års ålder.

I samband med att budgeten presenteras i september kommer väljarna att få reda på ännu mer som Moderaterna och Alliansen vill göra framöver. Moderaterna föreslår bland annat ett femte jobbskatteavdrag som ger ytterligare skattelättnader för människor som arbetar, sänkt skatt för pensionärer och en höjning av den nedre brytpunkten för statlig skatt.

Ett femte jobbskatteavdrag skulle ge en vanlig inkomsttagare mellan 200 och 300 kronor mer i plånboken varje månad. Tillsammans med Alliansens tidigare förslag innebär det att 99 procent av alla som jobbar heltid har fått behålla mer än 1000 kronor i månaden. 90 procent har fått behålla mer än 1 500 kronor.

Men det händer mer i länet. Nyligen inleddes arbetet med att bygga ut järnvägen till ett dubbelspår förbi Gamla Uppsala, vilket är en av de sista sträckorna mellan Gävle och Uppsala som fortfarande är enkelspår. Tack vare dubbelspåret slipper man vänta på mötande tåg och sannolikheten ökar för att tågen går som de ska, vilket uppskattas av arbetspendlarna.

Vi hade ett förslag i landsbygdsrapporten även på det området, nämligen ett gemensamt nationellt biljettsystem i tåg- och kollektivtrafiken som underlättar för till exempel arbetspendling och resor mellan olika län. Det kan på så vis både bli betydligt billigare och enklare att pendla mellan exempelvis Sandviken och Uppsala.

Våra konkreta förslag i landsbygdsrapporten kommer, när de genomförs inom ramen för vårt allianssamarbete, att bidra till att vi underlättar företagande och arbete utanför tätorten. Dessutom kommer det fler förslag inom andra områden från de olika arbetsgrupperna, och till det kommer även förslagen i budgeten. Så ryktet om att Regeringen är trött stämmer definitivt inte, vi har massor med nya förslag och ny politik som vi ser fram emot att presentera under hösten!

Lars Beckman
Riksdagsledamot Gävleborg (M)