Vi har infört RUT- och ROT-avdrag, vi har sänkt restaurangmomsen och vi har halverat arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Allt för att sänka kostnader både så att fler kan anställas och för att stimulera efterfrågan. Genom jobbskatteavdraget har en barnfamilj, där båda arbetar, fått över 40 000 kr per år i sänkt skatt. Det betyder alltså 160 000 per familj som kan användas till konsumtion eller sparande under en mandatperiod. Vi har infört ett dubbelt jobbskatteavdrag för pensionärer som vill fortsätta att arbeta, vilket har gjort det mycket lönsamt för äldre att arbeta lite extra.
Den senaste tiden har förändringar i det s.k 3:12 regelverket debatteras i främst Dagens Industri. Det handlar om att förändra regelverket för en liten grupp företagsamma personer, som har utnyttjat möjligheten att bli delägare i det företag där de är anställda och där företaget har mycket höga lönekostnader. Aktierna är i sig stängda och kan inte köpas eller säljas på en öppen marknad. Detta har inneburit att det närmast finns ett skattefrälse i Sverige där man kunnat få mycket stora aktieutdelningar till en mycket låg skatt. Det nuvarande regelverket togs fram av den tidigare s-regeringen.
Finansministern och Näringsministern tillsammans med övriga alliansen anser att det är orimligt och har signalerat förändringar av regelverket. Det betyder också att det blir utrymme att göra kraftiga förbättringar av småföretagsbeskattningen för alla andra företagare eftersom de 700 miljoner, som finansdepartementet bedömer att man får in i mer skatt, överförs till alla andra företag och företagare i form av sänkt skatt genom att regelverket förändras.
När den här krönikan skrivs så bereds frågan inom Finansdepartementet och det är oklart exakt hur förslaget kommer att se ut i detalj, men jag välkomnar att 3:12 regelverket förbättras för ett stort antal företagare i Sverige som driver mindre företag. Det ska vara roligt, lönsamt och stimulerande att vara företagare i Sverige.


Lars Beckman

Riksdagsledamot (M) Gävleborg