Anders Kompass tar emot Dagerman-priset på lördag

26/5, 2017 kl. 19:40

På lördag tar tidigare FN-medarbetaren Anders Kompass emot Stig Dagerman-priset vid en ceremoni på Laxön i Älvkarleby.

Anders Kompass kommer även att medverka i höstens öppna seminarieserie vid Högskolan, den 19 september: "Människans ansvar" - Hur långt sträcker sig människans ansvar?

- Utan att tänka på sitt eget väl och ve försvarade Anders Kompass de svagaste i ett utsatt land, han är verkligen en värdig pristagare, säger Bengt Söderhäll, ordförande i Dagerman-sällskapet.

Anders Kompass

Anders Kompass får Dagermanpriset för att han, som chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genéve, larmade om sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Övergrepp där förövarna bland annat var franska FN-soldater.

Utfrusen och ifrågasatt

Anders Kompass blev för detta föremål för en internutredning och stängdes även av från sitt arbete. FN.s högkommissarie Zeid Ra'ad al-Hussein ansåg till och med att uppgifterna kunde ha skadat offren.

Han har sedan friats från misstankarna om att ha gjort något fel. Men valde att lämna FN, då han inte ville arbeta i en organisation som inte tar ansvar. Anders Kompass har nu en tjänst på UD.

Hyllad

- Anders Kompass får Stig Dagerman-priset för att han trots hårda påtryckningar aldrig vek från sin moraliska kompass, säger Arne Ruth, ordförande i Dagermanjuryn

Anders Kompass tar emot priset vid en ceremoni i på Laxön i Älvkarleby på lördag den 27 maj.

Stig Dagermanpriset delas ut till den person/ de personer eller den organisation som i Stig Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet.

Anders Kompass till Högskolan

Anders Kompass kommer även att medverka i höstens öppna seminarieserie vid Högskolan, den 19 september: "Människans ansvar" - Hur långt sträcker sig människans ansvar?

Många av dagens konfliktlinjer går vid en närmast filosofisk frågeställning. Vad krävs för att människan ska ta ansvar? I det lilla och det stora.

Är det lagar, regler och hårdare straff eller en inre moralisk kompass? Hur får man i så fall en sådan? Eller är ägande en förutsättning för ansvar? Är det som ingen äger dömt att bli utnyttjat? Med: Anders Kompass och Pella ThielFör mer information vv kontakta:
Bengt Söderhäll, lektor i didaktik vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 88 69, 076-800 47 72
E-post: bengt.soderhall@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Privat

Denna artikel är publicerad på Svensk Politik via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle

Medlem sedan 2014-10-29

Verksamhetsidé och vision
Verksamhetsidé:
Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö.
Vision... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Nyhetsbrev

Facebook

Senaste nytt

Hjälp

Stäng