Klassisk konjunkturpolitik som handlar om att ta ett långsiktigt ansvar. Fokus ligger på att skapa fortsatt goda villkor för företagandet och därmed skapa fler jobb. Mot det står 4 ansvarslösa oppositionspartier som alla vill chockhöja skatter på jobb och företagsamhet. En barnfamilj som bor i Gävle skulle förlora 59 000 per år med vänsterpartiets budgetmotion, vilket Riksdagens utredningstjänst har räknat ut åt mig. Det skulle vara en allvarlig konsumtionsindragning. Den skattechock som vänsterpartiet vill skapa går sedan till att öka bidragen till dem som inte arbetar. Det vore ett effektivt sätt att slå undan benen på den svenska arbetslinjen.
Har det då någon betydelse vem som styr Sverige? Ett svar på den frågan kan man få om man jämför en Alliansstyrd kommun med en rödgrön. Alliansstyrda Uppsala har lägst arbetslöshet i Sverige medan rödgrönt styrda Gävle ligger i toppen med en skyhög arbetslöshet. Företagsklimatet i Gävle ligger i botten medan det i Uppsala ligger väsentligt högre. När kommunfullmäktige i Gävle debatterade en motion från Moderaterna, vilken handlade om att vi vill kartlägga om det förekommer osund konkurrens från Gävle kommun och deras bolag mot privata företag, vägrade S, V och Mp att bifalla motionen. Jag konstaterade i debatten att jag aldrig har sett att en politiker från S, V och Mp varit tvungen att lämna sitt hus och hem på grund av dåliga kommunala affärer med skattebetalarnas medel. Medan en företagare tar ett personligt ansvar och en egen risk för sina affärer. Det minsta man då kan begära är att kommunen, landstinget eller staten inte ska konkurrera med de riktiga jobbskaparna – företagarna.
Det gör alltså skillnad vem som styr en kommun, ett landsting eller Sverige. Alliansregeringen har visat att det både går att sänka skatterna, för alla som arbetar, samtidigt som man får in mer skatter genom att fler arbetar. De ökade skatteintäkterna går sedan till den välfärd som alla efterfrågar.
Oavsett vad du läser eller hör i media – där 8 av 10 journalister röstar rött – så har aldrig offentlig sektor haft högre skatteintäkter än vad man har nu. Jag har tagit fram en rapport från Riksdagens utredningstjänst som visar hur mycket mer varje kommun i länet har fått sedan 2006. Rekordstora intäkter – men tyvärr har medias intresse varit obefintligt för att skriva eller rapportera om det. Det stämmer förmodligen inte med den mediabild som vissa vill åstadkomma på Alliansregeringen.
S, V och Mp vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för alla unga, man vill fördubbla momsen på livsmedel och på mat på restauranger, man vill införa en kilometerskatt på tung trafik med 14 kr/mil och man vill snabbavveckla kärnkraften - vilket skulle leda till kraftigt ökade elpriser. Det vore en giftcocktail mot jobben och näringslivet i Gävleborg och du som företagare bör självklart tala om för dina medarbetare hur politiska förslag påverkar ditt företag. Det är inte att vara politisk utan det är att visa ansvar mot dina medarbetare genom att visa konsekvenserna av politiska förslag.
Vi går nu mot den första valrörelsen i år där vi ska lyfta fram vikten av att vi får kloka EU-parlamentariker som vill ha fortsatt fri handel och öppna gränser för varor och tjänster. Livsviktigt för alla företag som exporterar och importerar. Ett litet land som Sverige är beroende av att vi får sälja våra varor utanför Sveriges gränser. Det gör även skillnad vem som styr i EU!
Lars Beckman
Riksdagsledamot Gävleborg (M)